Formidling

Kjerringøy er et unikt kulturminne, et helt kulturmiljø fra 1800-tallet som har frosset i tid. 15 fredede bygninger med autentisk interiør ligger vakkert til ved Kjerringøysundet og tar deg med på en tidsreise. Det er en reise tilbake til nordlandsbåten og jektenes tidsalder, en tid skapt av tørrfisk og tran.

Handelsstedene utgjorde et vendepunkt i Nord-Norges historie. Med handelsstedene opphevet man handelsmonopolet til byene i sør, og mer av overskuddet fra fiskehandel i nord ble igjen i landsdelen. Det førte til utvikling i Nordland, og var viktig for landsdelens utvikling utover 1800-tallet.

I hovedhuset vårt kan du se den unike franske tapeten vår, himmelsenger og nattmøbel. Hovedhuset står som om det var forlatt i går, og lytter du godt etter kan du høre historiens sus gjennom rommene.

I naustet står en av de eldste bevarte nordlandsbåter, en krumstevnet åttring fra rundt 1820. I Heimbrygga har vi en maritim samling med flere unike gjenstander fra båt og skip. Eller du er kanskje mest interessert i tekstiler, og vil se vår store samling båtryer, som i sin tid var så verdifulle at de kom med i skiftene sammen med ku, hest, hus og båt?

Når du besøker oss kan du se vårt flotte billedspill ”Anna Elisabeth av Kjerringøy”, før du blir med på en av omvisningene våre. Du kan velge mellom hovedhusomvisning, som skjer i hovedbygningen, eller en områdeomvisning som foregår på området med utvalgte bygninger. I kramboden finner du enda et uberørt interiør, der til og med deler av vareutvalget fra 1800 og første halvdel av 1900 tallet fremdeles står i hyllene. I tillegg bugner butikken av nye nostalgiske varer og reiseminner du kan kjøpe med deg hjem.

Handelsstedet har kafé, og på solrike dager kan kaffen nytes utendørs i handelsfamiliens hageanlegg.

I sesongen har vi varierte aktiviteter. Dette kan være håndtverksdager, konserter, teater mm. Følg med på vår facebookside for oppdatert informasjon. 

Kontaktskjema